BiH

Jednodnevni izleti

U sklopu svog djelovanja naša agencija formira i organizuje jednodnevne izlete kako za grupe, tako i za individualce. Bosna i Herzegovina ima dugačku i burnu povijest sa mnoštvom znamenitosti iz različitih epoha, ali i prirodne ljepote koje svakog posjetioca ostavljaju bez daha. Kako biste se bolje upoznali s našim radom pogledajte neke od jednodnevnih izleta:

Sarajevo kroz povijest – razgledanje Sarajeva

Sarajevo se veoma ponosi svojom višestoljetnom multikulturalnošću, činjenicom kako na ovim prostorima već vijekovima žive jedni sa drugim – kršćani (pravoslavci i katolici), muslimani, Jevreji…  Razgled grada počinje od Vjećnice i Baščaršije je starog dijela Sarajeva, koji je u osmansko doba bio žila-kucavica grada – njegovo glavno trgovište i epicentar gotovo svih bitnijih društvenih dešavanja. Nastavlja se: Gradsko groblje Lav, kompleks Zetra, Careva džamija, Inat kuća,  Gazi Husrev-begova džamija, Bezistan, Sinagoga, Katedrala srca Isusova, Skenderija, Gradska vijećnica, Narodno kazalište… Po završetku razgleda slobodno vrijeme u gradskom središtu za posjete muzejima, šetnju ili za kupovinu suvenira i poznatih gastronomskih poslastica.  
Olimpijske planine

Potpuno opuštanje možete naći na oplimpijskim planinama koje okružuju Sarajevo, glavni grad Bosne i Herzegovine i nalaze se u blizini izvora rijeke Bosne. Planine su bile domaćini Zimskih olimpijskih igara 1984. Godine. Jahorina, Bjelašnica i Igman, jedne su od planina s najvećom količinom kisika u regiji. Izvrstne za sport, paragliding, planinarenje, quads ili jednostavno opuštanje. Olimpijske planine su nezaobilazno mjesto za sport i rekreaciju.


Tura „Valter brani Sarajevo“

Ova tura predstavlja projekat koji je baziran na filmu „Valter brani Sarajevo“. Sastoji se od 8 točaka, koje prikazuju  scene iz filma. Film i glavni lik u filmu, Valter, su zaista simboli Sarajeva. Tura počinje posjetom Muzeju „Valter brani Sarajevo“ koji je zamišljen je kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historijografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i sa samu historijsku ličnost Valtera. Tura završava sa zadnjom scenom filma „Das ist Sarajevo“ i bogatim ručkom u restoranu Park prinčeva.

Svaki film je projekat iz zasnovan na životu, a ovaj projekat je zasnovan na filmu.

Tunel spasa

Ratni tunel izgrađen je ispod zračne luke 1992. godine i bio je jedina veza Sarajeva prema ostatku svijeta tijekom četiri godine okupacije. Tunel je bio jedan od glavnih načina zaobilaženja međunarodnog embarga na oružje i pružanja oružja gradskim braniteljima. Tunel je također korišten kao način da Bosanci i snage UN-a izađu iz Sarajeva. Runel je bio put, kako u grad, tako i izvan grada, bio je stalan. Nakon rata, tunel je postao muzej i o njemu je snimljen dokumentarni film “Tunel – Tajna opsada Sarajeva“ kojeg posjetioci mogu pogledati prilikom posjete.

Bosanske piramide u Visokom

Visočke piramide postale su nezaobilazna turistička atrakcija za posjetioce iz cijelog svijeta. Veliki broj turista obilazi tunele na Ravnama, te posjećuju iskopine na piramidama Sunca i Mjeseca. U tunelima koji se nalaze ispod piramida izmjeren je veliki broj negativnih jona koji poništavaju negativne bakterije i ostale supstance u ljudskom organizmu. Mnogi turisti tvrde kako se mnogo bolje osjećaju kada izađu iz njih.Tik do ulaza u tunel postavljeni su i štandovi na kojima se nude tradicionalni proizvodi visočkog kraja, te rukotvorine sa područja cijele BiH.

Bosanska dolina piramida je najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina. Sastoji se od Bosanske piramide Sunca, zatim bosanske piramide Mjeseca, Piramide bosanskog Zmaja (Buci), te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje i Piramide Ljubavi. Visočke piramide imaju sve karakteristike drugih piramida: geometriju, okolni pejzaž, orijentaciju prema stranama svijeta, građevinski materijal, unutrašnje prolaze i tunele, te podzemne vode.

Travnik – Jajce

Posjeta Travniku – turskom vezirskom gradu, kasnije rodno mjesto Ive Andrića dobitnika Nobelove nagrade s zadivljujućim izvorom Plave Vode i stare osmanske tvrđave. Dakle, zašto ne biste uzeli jednodnevni izlet s nama i otkrili jedinstveni skriveni dragulj u Bosni i Hercegovini.

Grad Jajce koji uistinu nosi epitet “kraljevski” jer je bio rezidencija bosanskih kraljeva. To je jedini svjetski grad s prirodnim vodopadom u središtu grada i rodnom mjestu Jugoslavije, ali i više. Ovaj izlet omogućava svima da se upoznaju sa burnom povijesti Bosne i Herzegovine, međutim i da uživaju  i opuštaju se u prirodnim ljepotama ovih predjela.

Konjic  i posjeta Titovom bunkeru

Konjic je jedan od najzanimljivijih gradova u Bosni. Ovaj sanjivi grad – Konjic je mjesto gdje Bosna susreće Hercegovinu i ima najpovoljniju klimu u zemlji. Okružen prekrasnim planinama leži između dva jezera – Jablaničko i Boračko. Osim toga, njegovo najveće blago je rijeka Neretva koja prolazi kroz nju. Njegov povijesni šarm ostavit će vas s osjećajem da ste se vratili u prošlost. Nakon kafe pauze slijedi posjeta Titovom nuklearnom bunkeru – jedna od najstrožije čuvanih tajni Jugoslavije. Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući s vana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu bivše Jugoslavije. Vodiči će vas upoznati s bunkerom, kao i vremenom i razlozima njegove gradnje. Atrakcija vrijedna posjete.

Rafting na Neretvi

Ovaj jednodnevni izlet nudi nezaboravnu vožnju rijekom gdje ćete doživjeti avanturu svog života. Opremljen profesionalnim vodičem koji će prvenstveno voditi brigu o vašoj sigurnosti, ovaj izlet je savršeno siguran za i obitelji. Rafting na Neretvi je susret sa netaknutom prirodom i njenom raskošnom ljepotom s jedne strane, s druge strane adrenalin u tijelu od uživanja diže se na najvišu razinu. Ne propustite priliku provozati se svojim životom! Tijekom vožnje sve osobe zajedno učestvuju u realizaciji izleta. Nakon dolaska na odredište moće ćete uživati u lokalnoj hrani i piću.

Mostar, Blagaj i Počitelj

Gradovi Sarajevo i Mostar predstavljaju dva različita lica Bosne i Hercegovine. Putovanje do Mostara očarava pogledom na rijeku Neretvu koja prolazi kanjonom. Rijeka Neretva ima zelenu bojom, tok i nevjerovatnu snagu koju možete osjetiti. Cesta nas vodi do čuvenog „Starog mosta“ što je doslovni prijevod imena „Mostar“. Obilazak Starog Grada počinjemo posjetom Karadjozovu begovoj džamiji, Bišćevoj kući,  Kajtazovoj kući, Muslibegovićkoj kući i objektima koji predstavljaju muzeje, te šetnjom dijelom gradom gdje se upoznajete sa razim vrstama zanatima iz turskog doba. Obilazak završava posjetom Starim mostu koj je uvršten na listu UNESCO-ve baštinu. Primamljivi šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, Vas zarobi na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u pogledu, upijate zvukove, sjedite i pijete tursku kafu. Nastavak vožnje prema Blagaju koji ima fascinantnu povijest i nudi mnoštvo autentičnih kulturnih doživljaja. Doživljaj Bune u Blagaju u proljeće jednostavno oduzima dah. Izvor rijeke Bune, derviška kuća iz 16. stoljeća i Tekija (muzej) su danas jedno od najzanimljivijih mjesta u BiH i među najvažnijim kulturno-povijesnim spomenicima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tamo definitivno možete osjetiti duhovnu moć jednog mjesta. To je nevjerojatan komad prirode i predlažemo ručak u jednom od restorana na rijeci Buna. Nastavak vožnje do arhaičnog grada Počitelja, jedne od posljednjih preostalih umjetničkih kolonija u Europi. Počitelj je prekrasan stari kameni grad koji je sagrađen krajem 14. stoljeća i zaštičen je nacionalni spomenik BiH.

Međugorje i  Kravice

Međugorje, 27 km udaljeno od Mostara, postalo je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika. Grupa adolescenata bili su svjedoci pojavljivanja djevice Marije 24. juna 1981. godine u blizini sela Podbrdo. Mjesto je nakon tog događaja nazvano Brdo Ukazanja. “Čudo iz Međugorja” radikalno je promijenilo ovo mjesto, na neki način mjesto je postalo„globalni gradić“. Ovo mjesto konstantno posjećuju katolici iz cijelog svijeta.  Restorani i veoma dobro opremljene suvenirnice prihvataju veliki broj vijernika tokom čitave godine.

Nakon kafe pauze slijedi odlazak na izletište pored vodopada Kravice na rijeci Trebižat. Izletište se nalazi svega nekoliko kilometara od Međugorja, Ljubuškog i Čapljine, Izletište ima sve predispozicije da u budućnosti postane jedan od najznačajnijih sadržaja u  turističkoj ponudi u BiH.